De toekomst voor ongereguleerde Bitcoin Exchanges

Naar KYC of niet naar KYC? In deze aflevering praat CoinDesk’s Anna Bajdakova met Hodl Hodl en Bisq, twee niet-bewaarderige, geen-KYC bitcoin uitwisselingen.

Een jaar geleden oordeelde de Financial Action Task Force, de wereldwijde anti-witwaswaakhond, dat de gegevens van crypto-transacties controleerbaar moeten zijn, en sindsdien is het niet meer de vraag of je je gebruikers KYC gebruikt, maar hoe je dat doet.

Maar niet alle bitcoiners hebben zich aan deze norm overgegeven. Hodl Hodl en Bisq zorgen niet voor gecentraliseerde bewaring en controleren de identiteit van de gebruiker niet. Ze maken ook geen gebruik van de blockchain tracing tools om de „besmette“ munten (die op de zwarte lijst staan als zijnde afkomstig van illegale activiteiten) te blokkeren, wat een must is geworden voor grote bitcoin uitwisselingen deze dagen.

Wat komt hier bij kijken? Een kans om bitcoin te kopen en te verkopen zonder uw identiteit te onthullen, evenals veel meer verantwoordelijkheid over hoe u uw crypto koopt en opslaat. Max Keidun, de CEO van Hodl Hodl, en Steve Jain, medewerker van Bisq, graven in waarom, in de tijden van crypto-compliance, mensen misschien nog steeds hun bitcoin-deals voor zichzelf moeten (of misschien gewoon rechtmatig willen) houden.

Er zijn nog meer vragen te stellen vanuit zo’n old-school-cypherpunk-denken: hoe kun je ervoor zorgen dat je niet wordt opgelicht op deze p2p-platforms? Wat doe je als je „besmette“ munten koopt die op de zwarte lijst staan van de FATF-gezinde beurzen en verkopers?

Max en Steve delen hun opvattingen hierover, en de belangrijkste verklaring is waarschijnlijk: „Alles heeft een prijs.“ Inclusief vrijheid van toezicht en het lekken van gegevens.

We raken ook aan de kwestie van decentralisatie die belangrijk is voor zowel Hodl Hodl als Bisq. Hodl Hodl is van plan om zichzelf te open-sourcen, zodat iedereen zijn eigen p2p bitcoin exchange kan klonen en runnen voor het geval de regulatoren achter Keidun en zijn team aan gaan. En Bisq is vorig jaar volledig gedecentraliseerd, toen het al zijn besluitvorming heeft overgedragen aan een DAO.

De toekomst voor ongereguleerde Bitcoin Exchanges
Nach oben scrollen